Wat is Bitcoin en hoe kom je eraan?
Bitcoin (BTC) is booming business tegenwoordig. Mocht je er nog niet van gehoord hebben of ben je er (nog) niet zo in thuis, geen probleem! Wij vertellen je er alles over in dit artikel. Het is namelijk een vorm van virtuele valuta dat decentraal is opgesteld. Hierdoor is er geen tussenpersoon aanwezig, zoals wel gebeurd wanneer je geld wilt overmaken naar een andere persoon via een centrale bank. BTC is een manier van waarde uitwisseling waarbij gebruikt wordt gemaakt van peer-to-peer. Dit is dan ook de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel voor in de toekomst.
Het gebruik van blockchain technologie
Het gebruik van Bitcoin wordt mogelijk gemaakt door blockchain technologie. Dit is een chronologische keten van transactiedata die niet kan worden aangepast. Elke tien minuten worden alle transacties gebundeld en in een blok gestopt. Daarna wordt het aan een keten toegevoegd en zo ontstaat er een keten van blokken. Je kunt dus stellen dat het een soort database is. Het is bijna onmogelijk om al deze kopieën te vernietigen omdat je dan de data van over de hele wereld plat moet leggen. Er zijn over de hele wereld namelijk duizenden computers die de transactiegeschiedenis bewaren.
Een wiskundige puzzel oplossen
De computer die het proces van Bitcoin continu bijhoudt heet een node. Wanneer er een transactie is gevalideerd dan kunnen de miners ermee aan de slag. Het zijn meestal speciale computers die zijn ontworpen om de Bitcoin te minen. Dit gebeurt door middel van een wiskundige puzzel en vergt veel rekenkracht. De miner die het eerste deze puzzel oplost mag een blok aan de blockchain toevoegen en krijgt een beloning van 12,5 Bitcoin. Het klinkt misschien heel simpel, maar in feite is het is dus een heel proces om aan de slag te gaan met een blockchain.
Wat is het verschil met andere cryptovaluta?
Bitcoin is de meest populaire vorm van cryptovaluta maar toch zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Ether (ETH) en Ripple (XRP). Bij ETH is er geen maximumaantal coins en bij XRP 100.000.000.000 en er kunnen maximaal 1500 transacties per keer uitgevoerd worden. Bij ETH is dit 10-30 per seconde en bij BTC 21.000.000 maximaal aantal coins per seconde en 7 transacties per seconde. Daarnaast is er ook nog een verschil in smart contracts. Bij XRP is dit met Codius en bij BTC is dit met Rootstock. Bij ETH is er geen toegevoegde manier.
Hoe kom je aan BTC?
Er zijn in principe vier manieren om aan Bitcoin te komen. De eerste manier is door ze te accepteren voor de verkoop van diensten en goederen. Als tweede door te minen en als derde door ze te kopen. De vierde manier is door het te ontvangen als salaris. In Arnhem zijn er talloze winkels, restaurants en barretjes die een betaling in BTC accepteren. Het is ook mogelijk om ze te kopen, door bijvoorbeeld te wisselen met euro’s. Je kunt Bitcoin ook zelf kopen bij een broker door middel van een iDEAL betaling. Genoeg manieren dus!