Investeren in cryptovaluta: dit moet je weten

Investeren in cryptovaluta

Er zijn verschillende succesverhalen van mensen die investeren in cryptovaluta en er in korte tijd veel geld mee verdienen. Toch zijn er ook een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten als je het zelf van plan bent. Zo zijn er verschillende risico’s aan verbonden en omdat er geen toezichthouder is kan het zijn dat je al je geld kwijtraakt als je bent gehackt. Daarom is het verstandig om je er goed in te verdiepen. In dit artikel lees je dan ook wat cryptovaluta zijn en welke risico’s er zijn bij het investeren in cryptovaluta.

Wat zijn cryptovaluta?

Om je eerst wat meer te vertellen over cryptovaluta: dit is een vorm van elektronisch geld en bestaat alleen in virtuele vorm. Je kunt er online mee betalen, maar officieel is het in Nederland geen betaalmiddel, maar een ruilmiddel. Je hebt er ook geen tussenpersoon voor nodig, zoals een bank. Je hebt verschillende soorten en bekende voorbeelden zijn Bitcoin, Ethereum, Dash, Ripple, Litecoin en Monera. Het wordt niet beheerd door een eigenaar maar het is eigendom van iedereen die het beheerd. De technologie die dit allemaal mogelijk maakt heet Blockchain.

Crypto

Hoe investeer je in cryptovaluta?

Er zijn twee vormen: investeren of speculeren. Kies je voor de eerste vorm, dan bezit je (een deel) van de munt. Bij de crypto exchange krijg je de kans om cryptomunten te kopen of te verkopen. Je schaft ze aan voor de langere termijn en hoopt dat de koers van de currency stijgt. Dit is dan ook de meest populaire vorm van investeren in cryptovaluta. Kies je voor speculeren, dan voorspel je of de koers gaat dalen of stijgen. Het is ook mogelijk om te speculeren op een koersstijging of -daling van bijvoorbeeld de euro ten opzichte van Bitcoin.

Welke risico’s zijn er?

Echter zijn er wel een aantal risico’s wanneer je gaat investeren in cryptovaluta. Nu brengt beleggen natuurlijk altijd risico’s met zich mee, maar bij dit soort valuta is het risico extra groot. Koop je bijvoorbeeld een aandeel, dan koop je daarmee een stukje van het onderliggende bedrijf. Echter ontbreekt dit bij cryptogeld en wordt het alleen bepaald door de vraag van speculanten. Mochten die eruit stappen, dan heb je pech. Het is ook mogelijk dat je online portemonnee wordt gehackt als je het niet goed beveiligd. Er is geen toezichthouder, dus als het gehackt is ben je alles kwijt.

Deze regels zijn er in Nederland

In Nederland is het zo dat bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld en gewoon geld vallen sinds 21 mei 2020 onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dit betekent dat bedrijven die investeren in cryptovaluta zich moeten registreren bij toezichthouder DNB en dat ze hun verwachte omzet kenbaar moeten maken. Ook moeten crypto bedrijven een intern systeem hebben waarin ze ongebruikelijke transacties bijhouden en dat moet gemeld worden bij de politie en Financial Intelligence (FIU). Mocht je dus willen investeren in cryptovaluta, dan kun je met deze richtlijnen rekening houden.