Vier dingen die je moet weten als je cryptomunten gespreid wilt beleggen
Heb jij enige kennis over cryptovaluta en ben jij benieuwd of beleggen in cryptomunten iets voor jou is? Het is altijd goed om na te denken of het in een traditionele beleggingsportemonnee past en hoeveel je erin zou kunnen beleggen zonder dat je al te veel risico loopt. Zo is er een verschil tussen jongeren en ouderen, of je juist breed of smal moet beleggen en hoeveel procent je kunt beleggen. Om je hier meer informatie over te geven lees je in dit artikel vier dingen die je moet weten als je cryptomunten gespreid wilt beleggen.
- Zet niet alles in op één van de cryptomunten
De meest bekende cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum en ripple. Hiervan is Bitcoin de grootste wat betreft marktwaarde. Het is echter lastig om te voorspellen welke succesvol zijn in de toekomst. Omdat hier nog veel onzekerheid in rust, is het aan te raden om niet alles op één van de cryptomunten in te zetten. Beleg je op meerdere, dan is het minder gevoelig voor sterke schommelingen van bijvoorbeeld één of twee. Ethereum en ripple hebben ook weer zo hun eigen karakteristieken.
- Hoog rendement met een hoog risico
Wanneer je investeert in cryptomunten is de kans groot dat het wordt ingedeeld op basis van het risicorendement. De verdeling tussen diverse beleggingscategorieën is op de langere termijn belangrijk voor het verwachte rendement. Kies je voor een groter deel voor risicovollere beleggingen dan stijgt het verwachte rendement, maar de kans op tussentijdse verliezen is ook groot. Hieronder vallen ook de cryptomunten. Als je hierin bijvoorbeeld voor 1 procent belegt, dan beleg je voor 1 procent minder in aandelen als je wilt dat het risicoprofiel van je portemonnee hetzelfde blijft.
- Herbalanceer je portemonnee
Het is belangrijk dat je elk kwartaal of elk jaar jouw portemonnee in cryptomunten herbalanceert. Heb je bijvoorbeeld 1% van je vermogen in deze valuta, dan kan het zomaar zijn dat het 2% is geworden. Andersom geldt dit ook: als het in een jaar tijd in waarde halveert, dan kun je op de lagere koersen ook weer cryptomunten bijkopen. Je kunt een verdeling van 60% in aandelen en 40% in obligaties aanhouden. Mocht het door waardestijging omhooggaan naar bijvoorbeeld 63% en 37%, dan kun je weer het 60/40 principe tot stand laten komen.
- Wat is het beste percentage voor jong en oud?
Jongeren die beleggen in cryptomunten kunnen makkelijker risico’s dragen dan ouderen. Zo kan de jongere doelgroep zonder probleem een wat groter percentage (3% tot 5%) toekennen aan aandelen, terwijl ouderen hier wat voorzichtiger mee moeten zijn (1%). Je wilt namelijk geen risico lopen en jongeren kunnen makkelijker geld missen. Tot slot is het verstandig om alleen te beleggen in geld als je het niet als financiële buffer nodig hebt. Heb je geld over, dan kun je dit besteden aan cryptomunten. Houd er wel rekening mee dat je een goede kennis hebt zodat je weet waar je aan begint.